Szabályozás

Miért van szükség az ingatlanok energetikai besorolására?

Az Európai Unió klímapolitikájának megfelelően, minden energiát felhasználó eszközt -  így az ingatlanokat is – minősítéssel kell ellátni, amelyből a vevő következtethet a várható fogyasztásra. Az ingatlanok minősítését a közelmúltban minden tagországban bevezették. Bizonyára megfigyelték már, hogy háztartási eszközt immár nem lehet árusítani minősítő címke nélkül. Ezt a rendszert a közelmúltban kiterjesztették az épületek teljes körére, néhány kivételtől eltekintve (lásd alább).

Vonatkozó jogszabályok

-Nem kötelező rendelkezni tanúsítvánnyal

Hogyan hitelesítjük?

Az e-építés adatbázisában szereplő (oda feltöltött) minősítések tekinthetők hiteles tanúsítványnak. Minden dokumentum egyedi sorszámot kap, így biztosítható azok eredetisége. Hitelesíteni csak olyan mérnök tudja a dokumentumot, akinek a lentebb tárgyalt képesítése megvan hozzá.

HET azonosító szám

Az energiatanúsítvány jobb felső sarkában olvasható HET azonosító sorszámot kell az adásvételi szerződésben feltüntetni. Ennek módjáról az adásvételt felügyelő ügyvéd tud részletesebb tájékoztatást adni.

Ki jogosult elkészíteni?

Szakirányú mérnök végzettségű szakember, aki rendelkezik jogosultsági vizsgával, és szerepel a kamarai nyilvántartásban. A kritériumokat részletesebben a szakmagyakorlásról szóló 244/2006 kormányrendelet definiálja.
A tanúsítói jogosultság ellenőrizhető a Magyar Mérnöki Kamara, (www.mmk.hu) vagy a Magyar Építész Kamara (www.mek.hu) névjegyzékében. A tanúsításhoz szükséges TÉ jelű engedélyt csak ez a két szervezet adhatja ki, így aki ezzel a tevékenységgel foglalkozik, megtalálható az adatbázisban.

Milyen dokumentumok és tervek kellenek a vizsgálathoz?

Építészeti tervekre vagy más dokumentumokra nincs szükség a vizsgálathoz, a felmérési díjakat teljes körűen tartalmazzák áraink. Ha esetleg vannak tervrajzok az építményről, akkor szeretnénk őket megtekinteni. Az épület adataira azonban mindenképp szükség lesz (pontos cím és helyrajzi szám), ezek alapján azonosítható, hogy mely ingatlanra lett kiállítva a szakvélemény.

Ki gondoskodik az elkészítéséről?

A tanúsítvány elkészítése a tulajdonos (eladó) feladata, a jogszabályban meghatározott esetekben. Társasházi lakások bérbeadása esetén 2016 óta kötelező rendelkezni tanúsítvánnyal. Amennyiben már van minősítés az Ön rendeltetési egységére, csak akkor kell újat készíttetnie, ha az már érvényét vesztette.

Mi a tulajdonos feladata?

Biztosítania kell számunkra a helyszíni felmérés elvégzésének lehetőségét a szükséges mértékű közreműködéssel. Műszaki tervrajzokra nincs szükség, a felmérés díját tartalmazzák áraink, azonban ha rendelkezésre állnak az eredeti építési tervek, azok jelentősen segíthetik munkánkat.

© 2014-2022 www.tanusitvany-szentendre.hu   Minden jog fenntartva.