Az energetikai tanúsítvány tartalma

Energetikai osztályok

Az energetikai tanúsítványban a minősítés 12 fokozatban történik. Az itt látható skála valamely energetikai osztályát kapja az ingatlan a műszaki jellemzőktől függően. Az érvényben lévő, "közel nulla energiaigény" Európai Uniós előírásainak megfelelő értékelési rendszer igen szigorú. A skálán a magas energiaosztályok elérésének számos műszaki feltétele van.

Energetikai besorolások A+++ és I között skálán

Használatbavételi engedélyhez is szükséges

Új épületek építése esetén a használatbavételi engedélyhez, illetve tudomásulvételhez minden esetben szükséges energetikai tanúsítványt készíttetni. Ezt a hatóság már a kérelem beadásához megköveteli. Helyszíni szemlét ebben az esetben is tartunk, de a tanúsítvány a kiviteli/engedélyezési tervek figyelembe vételével készül. Kérjük érdeklődjön e-mailben és egyedi ajánlatot adunk!

Az energetikai tanúsítvány előlapja a HET számmal

Az energetikai tanúsítvány tartalmazza

  • Az építmény azonosító adatait (cím, helyrajzi szám), a megbízó nevét és címét.
  • Az ingatlan határoló szerkezeteinek részletes leírását, a gépészeti berendezések típusának megnevezését, tulajdonságait.
  • Az ingatlan egy négyzetméterre jutó éves energiafogyasztását, és ez alapján az ingatlan energetikai besorolását.
  • Ha a minősítési kategória nem éri el a BB osztályt, javaslatot is tartalmaz a lehetséges felújítási munkálatokról.

Mit kell felmérnünk a helyszínen?

Szükség van az ingatlan pontos méreteire, ehhez fel kell mérnünk az egyes helyiségek alapterületét és a nyílászárók méreteit. Azonosítjuk az épületgépészeti rendszereket és jellemzőket, pl. fűtés, melegvíz készítés, légkondicionáló és légtechnikai gépek. Azonosítjuk a lehűlő felületek (falak, födémek, aljzatok) anyagát és rétegfelépítését. A tanúsítvány elkészítéséhez nem szükséges hőkamerás vizsgálatot végezni, mivel az épületszerkezetek általában e nélkül is megfelelő biztonsággal azonosíthatók.

Milyen tényezőktől függ az elérhető besorolás?

Két fő tényező határozza meg, hogy milyen energetikai osztályt fog kapni a vizsgált rendeltetési egység: az épületgépészeti berendezések és rendszerek hatásfoka, valamint a határoló felületek kiterjedése és hőszigetelése. Építész tervekre nincs szükség a munkánkhoz, minden olyan paramétert meg fogunk nézni a helyszínen, amit számításba kell vennünk. A besorolás igen objektív, a kalkulációk menetét jogszabály írja le, a dokumentum tartalmazza az elvégzett számításokat.