Az épületenergetikai tanúsítvány tartalma

Minősítési osztályok

Energetikai osztályok

Az épületek energetikai minősítése 12 fokozatban történik. Az itt látható skálán találja meg a lehetséges osztályt az építmény összesített energetikai jellemzője és a viszonyítási alap arányának százalékban kifejezett értéke alapján. A BB kategória a referencia alap (100%), a többi ingatlant ehhez a szinthez viszonyítva értékeljük. A 2016 óta érvényben lévő, "közel nulla energiaigény" Európai Uniós előírásainak megfelelő értékelési rendszer két betűs jelölésű, így a korábbi (enyhébb) egy betűs jelöléssel nem lehet összetéveszteni.

A tanúsítvány tartalmazza

Mit kell felmérnünk a helyszínen?

Szükség van az ingatlan pontos méreteire, ehhez fel kell mérnünk az egyes helyiségek alapterületét és a nyílászárók méreteit.
Azonosítjuk az épületgépészeti rendszereket és jellemzőket, pl fűtés, melegvíz készítés, légkondícionáló és légtechnikai gépek.
Azonosítjuk a lehűlő felületek (falak, födémek, aljazok) anyagát és rétegfelépítését.

Hőkamera

A tanúsítvány elkészítéséhez nem szükséges hőkamerás vizsgálatot végezni, mivel az épületszerkezetek általában e nélkül is megfelelő biztonsággal azonosíthatók. Ha Önnek mégis erre a vizsgálatra lenne szüksége - pl. hibafeltáráshoz - várjuk telefonos érdeklődését! Érdemes tudni, hogy a hőtérképet csak fűtési idényben lehetséges elkészíteni.

Milyen tényezőktől függ az elérhető besorolás?

Két fő tényező határozza meg, hogy milyen minősítést fog kapni a vizsgált rendeltetési egység: az épületgépészeti berendezések és rendszerek hatásfoka, valamint a határoló felületek kiterjedése és hőszigetelése. Építész tervekre nincs szükség a munkánkhoz, minden olyan paramétert meg fogunk nézni a helyszínen, amit számításba kell vennünk. A besorolás igen objektív, a kalkulációk menetét jogszabály írja le.

Tanúsítás használatbavételi engedélyhez

Új épületek építése esetén a használatbavételi engedélyhez illetve tudomásulvételhez minden esetben szükséges energiatanúsítványt készíttetni. Ezt a hatóság már a kérelem beadásához megköveteli. Helyszíni szemlét tartani ebben az esetben is tartunk, de a tanúsítvány a kiviteli/engedélyezési tervek figyelembe vételével készül. Kérjük érdeklődjön e-mailben és egyedi ajánlatot adunk!

© 2014-2022 www.tanusitvany-szentendre.hu   Minden jog fenntartva.